Opskrifter

Paulas tunmousse - altid populær

 

 

6-10 personer

DET SKAL DU BRUGE:

3 dåser god tun

1/4 l. piskefløde

2 tsk. tørret dild

2 tsk. salt

½ tsk. peber

4 spsk. Creme Fraiche

3 spsk. mayonnaise

Saften af en ½ citron

5 husblas

 

DRESSING:

½ l. Creme Fraiche 9%

Saften af ½ citron

½ tsk. sukker

1 tsk. salt

Dild efter behag

 

SÅDAN GØR DU:

Sæt 5 husblas i blød

Tun, dild, salt, peber, Creme Fraiche, mayonnaise og citron blandes med håndmixer eller blender.

Husblas smeltes i mikroovn eller i vandbad, men må ikke koge, kun smeltes. Røres godt i tunmassen.

Pisk 1/4 l. fløde og vend flødeskummet i.

Det hele kommes i en form, der er smurt med olie, så er det nemt at vende ud.

Lav dressingen ved at røre alle ingredienserne sammen.

Pyntes med rejer, kvarte æg, tomater og salat.

 

Velbekomme!

6-8 personer

 

DET SKAL DU BRUGE:

1 BUKO flødeost pikant eller neutral,

3 dåser gode tun - 2 i vand og 1 i olie

1 løg hakket i små stykker.

Lidt salt og peber.

Der kan også tilsættes frosne ærter, majs eller lidt peberfrugt i små tern.

 

SÅDAN GØR DU:

Det hele røres sammen og sættes i køleskabet i en skål til det bliver koldt.

 

Lav en dressing af Cremefraiche, salt, citronsaft og tørret dild - evt. friskt.

 

Serveres til frokost eller som forret med rugbrød eller ciabattabrød.

Her på siden har jeg samlet forskellige opskrifter. Fra forretter som tunmousse til hjemme-lavet knækbrød og tvebakkekage.

Flere vil komme til, så kig ind indimellem og lad dig inspirere...

Nem tunret - evt. til frokost

Sesambøf - et godt alternativ til den traditionelle hakkebøf

 

4-5 personer

DET SKAL DU BRUGE:

500 gr. fars - vælg hvad du har lyst til

½ peberfrugt

½ stort løg

1 tsk. salt

½ tsk. peb

sennep

Sesamfrø

smør til stegning

 

SÅDAN GØR DU:

Hak peberfrugt og løg.

Ælt det hele sammen og form farsen som bøf.

Smør sennep på og vend dem i sesamfrø.

Steges på en pande til de gennemstegte.

Serveres med kartofler, Bearnaise sauce, ærter og evt. gulerødder og broccoli.

Velbekomme!

Grovgo'e frikadeller - virkelig lækre

6-8 personer

DET SKAL DU BRUGE:

500 gr. flæskefars 3-6%

1 æg

1 stor gulerod eller 2 små

1 kartoffel

1 løg

Lidt peberfrugt ( kan undlades )

2½ tsk. salt

1 tsk. peber

½ tsk. karry

1 dl. havregryn

1 dl. vand. evt. lidt mælk også.

SÅDAN GØR DU:

Gulerod, kartoffel og løg rives på et rivejern på den grove side.

Rør det hele sammen med farsen og lad det hvile i køleskabet.

Når farsen skal bruges, rør lidt i den og se om der skal mere vand i.

Steges i flydende Becel og olie.

Servér evt. broccoli, kogte gulerødder og løse ris til.

Prøv Jensens Bearnaise sauce til. Den skal bare varmes.

Velbekomme!

 

PS. Denne opskrift havde jeg i bladet idé nyt i marts 2007

Leverpostej - uden spæk

5-6 personer

DET SKAL DU BRUGE:

250 gr. lever

150 gr. ren mayonnaise

1½ dl.mælk

50 gr. mel

2 tsk. salt

1 tsk. paprika

½ tsk. peber

1 lille løg

 

SÅDAN GØR DU:

Det hele røres sammen. ( Det bliver ret tyndt )

Hældes i en smurt form og bages ved 175 grader i ca. 1 time i vandbad eller uden - hvad man nu foretrækker.

 

(Mayonnaisen erstatter både spæk og æg og er efter min mening sundere, fordi sojaolien i mayonnaisen indeholder de livsnødvendige linol og linolens syrer, der nedbryder den kolesterol, som måske allerede måtte være dannet i blodet.. -Fra "Hjemmet ")

Knækbrød - det lækreste af slagsen

DET SKAL DU BRUGE:

1 dl. havregryn

1 dl. hørfrø

1 dl. sesamfrø

1 dl. græskarkerner

1 dl. solsikkefrø

(evt. ½ tsk. jomfru i det grønne )

3½ dl. mel

2 tsk. salt

1 tsk. bagepulver

2 dl. vand

1 dl. rapsolie

SÅDAN GØR DU:

Det hele blandes, halvdelen rulles ud mellem to stykker bagepapir og lægges over på bagepladen. Tag det øverste papir af og skær stykkerne igennem til den ønskede størrelse. Gentag med den anden halvdel af dejen.

Bages ved 175 grader i 25-30 min.

 

Velbekomme!

Æbletærte - en klassiker

 

DET SKAL DU BRUGE:

2 æg

200 gr. sukker

1 dl. mælk

100 gr. mel

2 tsk. bagepulver

2 tsk. vanillesukker

2 spk. kokosmel ( kan undlades )

4-5 æbler

 

 

 

SÅDAN GØR DU:

Pisk æg og sukker godt.

Kom mælken i og rør lidt rundt.

Mel, bagepulver og vanille blandes sammen og hældes i. Nu er dejen klar.

De skrællede æbler skæres i tern og kommes i dejen.

Et af æblerne skæres i både og lægges ovenpå kagen som pynt.

Bages i en smurt tærteform eller springform ved 175 grader i 40 min.

Serveres lun med lidt flødeskum eller Creme Fraiche evt. blandet med lidt vaniliesukker.

Velbekomme!

Filippa æblet

Mit yndlings æble hedder Filippa. Filippa æblet har sæson fra august til november og er middelstor og lidt aflang. Frugtkødet er sprødt og saftigt med en karakteristisk syrlig og sød smag. Æblet er svagt gult med en sart rød tone i solsiden.

Sorten stammer fra Fyn, hvor den i 1880 opstod i lærer Johannesens have. Træet er opkaldt efter hans datter Filippa.

Filippa er et dejligt spiseæble, men det kan også bruges til madlavning. Det smager dog bedst først på sæsonen.

Vendsysselkagen - den dér du ved nok

 

DET SKAL DU BRUGE:

4 æg

3 kopper sukker

200 gr. plantemargarine eller Kærgården

3 spsk. kakao

3½ kop mel (350 gr.)

2 kopper mælk

3 tsk. bagepulver

3 tsk. vanillesukker.

 

 

SÅDAN GØR DU:

Bages ca. ½ time ved 170 grader

Når kagen er bagt laves i en gryde:

100 gr. smør

200 gr. flormelis

150 gr. kokosmel

2 spsk. kakao

½ kop brygget kaffe

Koges sammen og smøres over hele kagen mens den er lun.

 

Velbekomme!

Boller - opskrift fra min datter Tina

 

DET SKAL DU BRUGE:

1½ dl. mælk

1½ dl. vand

50 gr. gær

½ dl. sukker

75 gr. smør

500 gr. mel

1 tsk. salt.

 

SÅDAN GØR DU:

Smelt først fedtstof i en stor gryde, uden at det bliver brunt. Hæld derefter mælk og vand i.

Lun det og rør gær, sukker og salt ud i væsken.

Derefter mel og bagepulver.

Rør det sammen med en grydeske.

Sæt låg på gryden og lad det stå under låg til det er dobbelt størrelse i ca. ½ time.

Ælt dejen på bordet, strø lidt mel først.

Lav nu bollerne og sæt dem på pladen, gerne på bagepapir, ellers skal pladen smøres med fedtstof.

Sæt bollerne til at hæve igen i ca.15min. Bages 10-12 min. ved 250 grader.

 

PS. Kan også bages på en rund folieform, så de står tæt som på billedet.

Kan fryses og varmes.

 

Velbekomme!

 

 

Tvebakkekagen - den berømte

 

 

 

DET SKAL DU BRUGE:

3 æg

3 dl. sukker

15 tvebakker

1 tsk. vanillesukker

 

 

SÅDAN GØR DU:

Tænd først ovnen på 175 grader. Smør en springform godt eller beklæd bunden

med bagepapir og læg det i klemme i formen.

 

3 æg piskes godt med 3 dl. sukker og 1 tsk. vanillesukker.

15 knuste tvebakker vendes i æggemassen og hældes i formen.

Bages straks i 35 min.

Rå hindbær, friske eller frosne drysses med sukker.

Når de er optøede, moses de lidt med en gaffel.

Læg det hele på kagen og pynt med flødeskum.

Andre frugter kan også bruges, f.eks. kogt æblemos.

En nem og hurtig kage, som altid får ros.

 

Velbekomme!

Kokostoppe - Bedstes opskrift fra 1952

 

 

DET SKAL DU BRUGE:

100 gr. sukker

100 gr. kokosmel

3 æggehvider

1 spk. smør

1 tsk. vanille.

 

 

 

SÅDAN GØR DU:

Kom det hele i en gryde og varm op. Rør i det hele tiden, når det er ved at ligne en lækker dej. Sæt dem så på en plade med bagepapir i små toppe. Ca. 18- 20 stk.

Sæt dem i en kold ovn, og tænd på 200, når ovnen er varm, eller når de er lysebrune, er de færdige. Det tager ingen tid og de smager pragtfulde - bare gør det!

 

Velbekomme!

Min mor og jeg

Min mor og jeg i køkkenet i starten af 1950'erne

Der er flere opskrifter på vej...